vrijdag 24 mei 2013

Kaart Ameland - Vakantie Waddenzee

Kaart Ameland: US Army
Ameland is een waddeneiland en een gemeente. De gemeente hoort bestuurlijk bij de Noord-Nederlandse provincie Friesland. Het eiland heeft 3.533 inwoners (november 2012) en de hoofdplaats is Ballum.

Het eiland heeft een lengte van 27 kilometer en is vanuit het westen gerekend het vierde bewoonde Nederlandse waddeneiland. Het ligt ten oosten van het waddeneiland Terschelling en ten westen van Schiermonnikoog.

Ten westen van Ameland ligt het Borndiep, ten westen het Friese Zeegat van Schiermonnikoog, ten noorden de Noordzee en ten zuiden de Waddenzee.

De zuidkust van het eiland is bedijkt. Aan de door duinen beschermde noordzijde vindt afslag van de kust plaats.

Het landschap op Ameland bestaat voor het grootste deel uit zandduinen. Het Oerd is een drassig natuurgebied waar veel vogels leven.

Het Oerd
Het Oerd bestaat uit zandvlaktes, vochtige duinvalleien en oude hoge duinen. Het zeewater kan via geulen vrij in- en uitstromen.

In het oosten ligt De Hon. Dit is een uitgestrekt strandlandschap waar zich duinen en kwelders vormen.

Het natuurgebied trekt veel vogelsoorten, zoals de zilvermeeuw, stormmeeuw, de blauwe en bruine kiekendief, wulp, kluut, visdief, tapuit en sprinkhaanrietzanger.

Vakantie Ameland
Ameland is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege de natuur en de stranden. Op het eiland ligt ongeveer 100 kilometer fietspad.

Op Ameland liggen een aantal museums. In Hollum is het Cultuurhistorisch museum Sorgdrager en het Reddingsmuseum Abraham Fock gevestigd. In Buren is het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude.

In Nes ligt het Natuurcentrum Ameland, met onder meer een Noordzee zeeaquarium, informatie over de flora en fauna op het eiland, een filmtheater en een energie expertisecentrum over energiegebruik en duurzame energie.

Op het eiland wordt sinds 1996 in november de Ameland kunstmaand georganiseerd. Kunstenaars uit binnen- en buitenland exposeren dan op dertig locaties hun schilderijen, keramiek, foto’s en beelden

Bij laagwater is het mogelijk om te voet van de Friese kust naar Ameland te lopen. Dit staat bekend als wadlopen.

Steden en dorpen Ameland
Op Ameland liggen geen grote steden. Er liggen vier dorpen. Dit zijn Hollum, Nes, Buren en Ballum. Daarnaast zijn er de buurtschappen Kooiplaats en Ballumerbocht.

Veerboot
Bij Nes liggen de veersteiger en de jachthaven van Ameland. De rederij Wagenborg onderhoudt een veerdienst tussen Nes en de plaats Holwerd op het vasteland van Friesland.

De haven van Nes beschikt over sanitaire voorzieningen, drijvende steigers en een havenkantoor met meteo- en getijde-informatie.

Vliegveld
Bij Ballum ligt het kleine vliegveld Ameland Airport Ballum.