dinsdag 7 mei 2013

Kaart Terschelling – Vakantie Waddenzee Friesland

Kaart Terschilling, topografie, kernen: US Army
Terschelling is een Waddeneiland en een gemeente in de provincie Friesland. De gemeente heeft 4.797 inwoners (november 2012) en de hoofdplaats is West-Terschelling. De Terschellingse naam voor het eiland is Schylge en de Friese naam is Skylge.

Terschelling ligt in het zuiden aan de Waddenzee en in het noorden aan de Noordzee. Ten zuidwesten van het eiland ligt het Waddeneiland Vlieland en ten oosten Ameland.

Ten zuiden van het eiland ligt het waddeneiland Griend dat ook tot de gemeente Terschelling behoort. Griend heeft de status van natuurreservaat en wordt beheerd door de Vereniging Natuurmonumenten.

Terschelling wordt van Vlieland gescheiden door de Vliestroom, die ook wel Zeegat van Terschelling wordt genoemd. Het zeegat verbindt de Noordzee met de Waddenzee.

De Vliestroom gaat in het noorden bij Vlieland over in het Stortemelk en bij Terschelling in het Boomkensdiep.

Terschelling wordt van Ameland gescheiden door het Borndiep

Terschelling is in de Middeleeuwen ontstaan doordat de zandplaat De Schelling vastgroeide aan het oostelijker gelegen eiland Wexalia.

Tijdens een Watersnood in 1287 kwam de Waddenzee tussen Terschelling en het vasteland van Friesland te liggen.

Landschap
Terschelling bestaat voor ongeveer 75 procent uit natuurlijke duinen en kwelders.

De Noordsvaarder, het westelijke deel van het eiland, is ontstaan uit een zandplaat die rond 1850 met het eiland verheelde.

De Kroonpolders, ten noorden van West-Terschelling, zijn ontstaan tussen 1921 en 1929 door de aanleg van stuifdijken.

Een aantal duingebieden op het eiland zijn het Griltjeplak, de Landerumerheide en de Koegelwieck. De Boschplaat is een officieel Europees Natuurreservaat.

Klimaat en vakantie
Het klimaat van Terschelling wijkt iets af van het klimaat op het Nederlandse vasteland. De nachten op het eiland zijn zachter, maar overdag is het vooral in de lente en zomer juist minder warm.

Terschelling is een favoriete bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de stranden en de mooie natuur.

Op het oostelijk deel van het eiland ligt het natuurreservaat de Boschplaat. Het gebied heeft een lengte van bijna 10 kilometer en is ontstaan nadat tussen 1932 en 1936 een stuifdijk is aangelegd om los van Terschelling liggende zandplaat met Terschelling te verbinden.

Op de Boschplaat broeden tal van vogelsoorten. Het gebied is officieel een Europees Natuurreservaat.

Ten zuidwesten van Kaard liggen de terpresten van het buurschap Stortum. Dit buurtschap werd in 1825 tijdens een stormvloed weggevaagd.

In de Boswachterij Terschelling liggen de natuurmonumenten Noordsvaarder, de Kooibosjes, Koegelwieck, de Landerumerheide en de Boschplaat.

Een markant baken op Terschelling is de beroemde vuurtoren Brandaris uit 1594. De Brandaris is de oudste vuurtoren van Nederland en heeft een hoogte van 45 meter. Met lichtopstand is dit 54 meter.

Op het eiland zijn wandelpaden en fietsroutes uitgezet.

Een jaarlijks terugkerend evenement op het eiland is het Oerol Festival. Dit theaterfestival is vooral geliefd bij cultuurliefhebbers.

Steden en dorpen Terschelling
Op Terschelling liggen geen grote steden. Naast de hoofdplaats West-Terschelling zijn er 14 officiële kernen.

De kernen zijn Midsland, Hoorn, Formerum, Lies, Oosterend, Baaiduinen, Hee, Horp, Kaard, Kinnum, Landerum, Midsland aan Zee, Seerijp en West aan Zee.

Naast deze kernen zijn er een aantal buurtschppen. Dit zijn Dellewal, Halfweg en Midsland-Noord.

Haven en veerdiensten Terschelling
De haven van West-Terschelling ligt aan een natuurlijk gevormde baai.

Tussen Terschelling en de stad Harlingen op het vasteland van Friesland varen veerboten.