Kaart Vlieland: US Army |
Vanuit het westen gerekend is Vlieland het tweede bewoonde Nederlandse Waddeneiland. Met 28 inwoners per km² is Vlieland, na Schiermonnikoog, de dunstbevolkte gemeente van Nederland.
Vlieland ligt in het oosten aan de Waddenzee en in het westen aan de Noordzee. Ten noordoosten van Vlieland ligt het Friese eiland Terschelling en ten zuidwesten ligt het eiland Texel, dat tot de provincie Noord-Holland behoort.
Door een Watersnood in 1287 werd Vlieland, evenals Texel, gescheiden van het Friese vasteland. Dit maakte deel uit van het proces waardoor de Waddenzee werd gevormd.
Tussen Terschelling en Vlieland ligt de Vliestroom, ook wel Zeegat van Terschelling genoemd. Het verbindt de Noordzee met de Waddenzee. De Vliestroom gaat in het noorden bij Vlieland over in het Stortemelk en bij Terschelling in het Boomkensdiep.
Bij dit zeegat liggen ook de Gronden van Stortemelk, Richel en Engelschhoek.
Texel en Vlieland worden van elkaar gescheiden door het Eierlandse Gat, of Engelschmangat.
Eierland, het noordelijke deel van Texel, maakte ooit deel uit van Vlieland. Door het ontstaan van het Eierlandse Gat werd Eierland van Vlieland gescheiden.
Griend
Tussen Vlieland en de stad Harlingen op het Friese vasteland ligt het onbewoonde eiland Griend.
Landschap
Het oostelijk deel van het ongeveer 20 kilometer lange en gemiddeld 2, 5 kilometer brede eiland Vlieland wordt in het noorden beschermd door een breed strand en een duinengordel die voor een deel bebost is.
Het westelijk deel van Vlieland bestaat uit de Vliehorst. Dit is een 9 kilometer lange open zandplaat.
Tussen Vlieland en Texel ligt het zeehondenreservaat Eierlandse Gat.
Vakantie
Vlieland is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur en de stranden.
In de Boswachterij Vlieland liggen de natuurmonumenten Meeuwenduinen, Kooiplekslid en de Oude Kooi.
De twee kampeerterreinen op het eiland zijn Stortemelk en Lange Paal. Vlieland heeft 20 kilometer strand en er zijn fietspaden aangelegd.
De Vliehorst is een uitgestrekt natuurgebied op Vlieland. Het is een verbreed strand dat momenteel voor een groot deel in gebruik is als militair oefenterrein van de Koninklijke Luchtmacht.
Museum Tromp's Huys is een museum in Oost-Vlieland. In het rijksmonument hebben een aantal commissarissen van de Admiraliteit gewoond. Het museum is gevestigd in een rijksmonument. De collectie bevat:
Het museum heeft collecties van zilverwerk, foto’s en klokken en zeekaarten en scheepsmodellen. Verder is er informatie over de geschiedenis van het eiland, zoals het verdwenen dorp West-Vlieland, en de walvisvaart.
Het dorp Oost-Vlieland is vanwege de cultuurhistorische waarde sinds 1971 een beschermd dorpsgezicht. Er zijn tientallen panden in het dorp die tot rijksmonument zijn verklaard.
De belangrijkste straat in het dorp is de Dorpsstraat, waar veel winkels en horeca zijn gevestigd.
Een jaarlijks terugkerend evenement in de eerste week van september is het muziekfestival Into the Great Wide Open.
Op het eiland zijn ongeveer 15 hotels, twee campings en tal van appartementen en vakantiehuisjes om een aangename vakantie door te brengen.
Een veerboot onderhoudt de verbinding tussen Vlieland met het eiland Terschelling en de stad Harlingen op het Friese vasteland. In de zomermaanden is er ook een veerbootverbinding met Texel.
Steden en dorpen Vlieland
Op Vlieland zijn geen grote steden. Het enige dorp op het eiland is Oost-Vlieland.